Ganimete hainlik etmenin şiddetle haram kılınması ve cennete müminlerden başka hiçkimsenin girememesi

88- Ömer İbnu’l-Hattâb (r.a)’tan rivayet edilmiştir:
“Hayber savaşının meydana geldiği gün, Peygamber (s.a.v.)’in sahabilerinden birkaç kişi gelip:
“Filanca şehid, hatta bir adamın yanına uğrayıp onun hakkında da filanca şehiddir” dediler. Peygamber (s.a.v.):
“Hayır! Hayır! Doğrusu ben, dediğiniz o kimseyi, ganimetten aşırdığı bir hrrka yada bir yağmurluktan dolayı cehennemde gördüm” buyurdu. Daha sonra da:
“Ey Hattâb’ın oğlu! Git, insanların içerisinde “Cennete, müminlerden başka hiç kimse giremez” şeklinde seslen” buyurdu. Ben de çıkıp:
“Dikkat edin ki! “Cennete, müminlerden başka hiç kimse giremez” diye seslendim” dedi.

89- Ebu Hureyre (r.a)’tan rivayet edilmiştir:
“Peygamber (s.a.v.)’le birlikte Hayber savaşına çıkmıştık. Allah bize fetih ihsan eyledi. Ganimet olarak, altın ve gümüş almadık. (Sadece) eşya, yiyecek ve giyecek aldık. Sonra vadiye çekildik. Resulullah (s.a.v.)’in yanında bir kölesi vardı. Bu köleyi, ona, Cüzam kabilesinden Dubeyb oğullarından Rifâa İbnu’z-Zeyd adında bir kimse hibe etmişti. Vadiye indiğimiz zaman, Resulullah (s.a.v.)’in bu kölesi ganimet malı toplanan yerden Peygamber (s.a.v.)’in hayvanının palanını aşırmak için ayağa kalkmıştı. O sırada bir ok atıldı. Eceli de, bundan oldu. Bunun üzerine:
“Ey Allah’ın resulü! Kölenin şahadeti kutlu olsun” dedik. Resulullah s.a.v. :
“Hayır! Hayır! Muhammed’in nefsi elinde olan Allah’a yemin ederim ki, Hayber savaşının meydana geldiği gün paylaştırılmamış ganimet mallarından almış olduğu şu hırka onun için ateş olmuş, onun üzerinde yanmaktadır” buyurdu.
Bunun üzerine herkesi korku sardı. Derken bir adam, bir yada iki tane ayakkabı bağı getirip:
“Ey Allah’ın resulü! (Bunu yada bunları,) Hayber (savaşının meydana geldiği) günü (ganimet dağıtılmadan önce kendime) almıştım’ dedi. Resulullah Ateşten bir ayakkabı bağı yada ateşten iki ayakkabı bağı…” buyurdu.