İnsanlarca kabda kalan abdest suyu fazlasının kullanılması

51- Bize Hakem (ibn Uteybe) tahdîs edip şöyle dedi: Ben Ebû Cuhayfe’den işittim, şöyle diyordu: Rasûlullah Öğlenin sıcak zamanında yanımıza çıktı. Kendisine abdest alacak su getirildi, abdest aldı. İnsanlar abdest suyunun artanını alıp (teberrüken) vücûdlarına sürmeğe başladılar. Peygamber, önünde bir harbe olduğu hâlde öğleyi ve ikindiyi ikişer rek’at kıldırdı. Ebû Mûsâ (R) şöyle demiştir: Peygamber içinde su bulunan bir kab istedi. Ellerini, yüzünü kabın içinde yıkadıktan sonra, içine su püskürdü. Sonra onlara: “Bu sudan içiniz ve yüzlerinize göğüslerinize dökünüz” buyurdu.

52- İbn Şihâb şöyle demiştir: Bana Mahmûd ibnu’r-Rabî’ haber verdi ki o çocuk iken kendi
kuyularından Rasülullah’ın onun yüzüne su püskürmüş olduğu kimsedir. Ve Urve (ibn Zubeyr),
Mısver’den ve gayrisinden (yânı Mervân ibn Hakem’den) söyledi; Misver ve Mervân’dan her biri
arkadaşının hadîsini tahdîs ediyordu- şöyle dedi: Peygamber (S) abdest aldığı zaman sahâbîler onun abdest suyu üzerinde döğüşmeye yaklaşıyorlardı.

53- Ca’d şöyle demiştir: Ben Sâib ibn Yezîd’den işittim, şöyle diyordu: Teyzem beni
Peygamber(S)’in yanına götürdü de: Yâ Rasûlallah! Benim kızkardeşimin bu oğlu ayağından rahatsızdır, dedi. Rasûlullah başımı eliyle sıvazladı ve bana bereket duası etti. Sonra abdest aldı. Ben onun abdest suyundan içtim. Sonra sırtının arkasında dikeldim ve iki omuzu arasında gerdek çadırının büyük düğmeleri yâhud keklik yumurtası- gibi Peygamberlik mührünü gördüm.