Sabah namazını cemaat içinde kılmanın fazileti

45- Bize Şuayb, ez-Zuhrî’den haber verdi. O şöyle demiştir: Bana Saîd ibnu’l- Müseyyeb ile Abdurrahmân oğlu Ebû Seleme haber verdi. Ebû Hureyre (R) şöyle demiştir: Ben Rasûlullah’tan işittim, şöyle buyuruyordu “Cemâatle kılınan namaz, birinizin yalnız başına kıldığı namazdan yirmi beş cüz’ (yânı derece) daha faziletli olur. Gece melekleri ile gündüz melekleri de sabah namazında bir araya gelirler”. Sonra Ebû Hureyre (bunu takviye ve iştişhâc için): İsterseniz İnne Kur ‘âne “l-fecri kâne meşhûden (= Şübhesiz fecr Kur’ân’ı şâhidli-dir)” (ei-isrâ: 78) âyetini okuyunuz, der idi. Şuayb şöyle dedi: Ve bana Nâfi’, Abdullah ibn Umer’den tah-dîs etti. O: Cemâat namazı yirmi yedi derece faziletli olur, demiştir.

46- Bize el-A’meş tahdîs edip şöyle dedi: Ben Salim (ibn Ebi’I-Ca’d)’den işittim, şöyle dedi: Ben Ümmü’d-Derdâ’dan işittim, şöyle diyordu: Ebu’d-Derdâ (R) öfkeli olarak yanıma geldi.Seni öfkelendiren nedir? dedim. Vallahi ben Muhammed ümmetinden, onların cemâatle namaz kılmaları müstesna, (kusursuz yaptıkları başka) bir şey tanıyamıyorum, dedi.

47- Ebû Mûsâ (R) şöyle demiştir: Peygamber (S) şöyle buyurdu: “Namazdan dolayı insanların en büyük ecre hakk kazananı (cemâat mescidine) derece derece uzaktan yürüyüp gelenlerdir. İmâm ile beraber kılayım diye namazı bekleyen kimse de, hemen kılıp sonra yaîıverenden daha büyük ecre nail olur”.