Cemaat namazının fazileti

42- Bize Mâlik, Nâfi’den; o da Abdullah ibn Umer’den olmak üzere haber verdi ki, Rasûlullah (S): “Cemâatle kılınan namaz yalnızın kıldığı namazdan yirmi yedi derece faziletli olur” buyurmuştur.

43- Ebû Saîd (R) Peygamber (S)’den şöyle buyururken işitmiştir: “Cemâatle kılınan namaz, yalnızın kıldığı namazdan yirmi beş derece faziletli olur”.

44- Ben Ebû Hureyre’den işittim, şöyle diyordu: Rasûlullah (S) şöyle buyurdu: “Kişinin cemâat içinde kıldığı namaz, evinde ve pazarda yalnızca kıldığı namazı üzerine yirmi beş misli katlanır. Bu katlamanın sebebi şudur; O abdeste niyet edip abdesti tam alır, sonra kendisine namazdan başka birşey çıkarmayarak mescide doğru yola çıkarsa, tâ mescide varıncaya kadar hiçbir adım atmaz ki, onun için adıma mukaabil bir derece yükseltilmesin ve yine adımından dolayı kendinden bir günâh indirilmesin. Namazı kıldığı zaman ise, namaz kıldığı yerde kaldığı müddetçe melekler ona şu salâtı okumaktan
ayrılmazlar: Aîlahumme sallı aleyhi, Alîahumme ırhamhiı ( Yâ Allah ona salât et, yâ Allah ona merhamet eyle). Her biriniz namaz kılmayı beklediği müddetçe bir (nevi’) namaz içinde bulunmakta devam eder”.