Namaz imandandır

33- Bize Amr ibn Hâlid tahdîs edip şöyle dedi: Bize Zü-heyr ibn Muâviye tahdîs edip şöyle dedi: Bize Ebû İshâk es-Sâbîî Berâ ibn Âzib’den şöyle tahdîs etti:Peygamber Medine’ye ilk geldiğinde Ensâr’dan olan dedeleri (yâhud diğer lâfza göre dayıları) yurduna musâfir oldu. Ve on altı yâhud on yedi ay Beytu’l-Makdis’e doğru namaz kıldı. Hâlbuki kıblesinin BeytuM-Harâm’a doğru olmasını arzu ederdi. Ka’be’ye yönelerek ilk kıldığı namaz, ikindi namazı olmuştu. Bir cemâat de O’nunla birlikte kıldılar. Ondan sonra birlikte namaz kılanlardan biri namâzdan çıktı.Mescidin birinde bulunan bir cemâate namâzdalar iken yolu uğradı. Onlara: “Rasûlullah ile birlikte Mekke’ye doğru namaz kıldığıma Allah için şehâdet ederim” deyince (namazlarını bozmadan) oldukları gibi Beyt’e döndüler.
Rasûlullah Beytu’l-Makdis’e doğru namaz kıldığı sırada Yahûdîler ve Hrıstiyanlar O’ndan hoşlanırlardı. Ka’be’ye doğru yüzünü döndürünce, bu fiilini beğenmediler.
Zuheyr dedi ki: Bize Ebû İshâk, Berâ’dan tahdîs etti. Berâ ibn Âzib bu hadîsinde şöyle demiştir: Kıble tahvîl edilmeden evvel, ilk kıbleye doğru namaz kılarak vefat etmiş, öldürülmüş kimseler de vardı. Bunlar hakkında nasıl bir hüküm vereceğimizi bilemedik. O zaman Yüce Allah: “Allah îmânınızı zayi’ edecek değildir” (el-Bakara: 143) âyetini indirdi.