Sabah namazının vakti

52- Bize Hemmâm Katâde’den; o da Enes(R)’ten olmak üzere tahdîs etti. Ona da Zeyd ibn Sabit (R), Peygamber ile beraber sahur yemeği yediklerini, sonra namaza durduklarını tahdîs etmiştir. (Enes dedi ki:) Ben, Sahur yemeği ile namaz arasında ne kadar zaman geçmişti? diye sordum. Zeyd: Elli yâhud altmış (âyet okuyacak) kadar, dedi.

53- Ravh dedi ki: Bize Saîd {ibnu Arûbe), Katâde’den; o da Enes ibn Mâlik’ten olmak üzere tahdîs etti. Allah’ın Peygamberi (S) ile Zeyd ibn Sabit (R) beraber olarak sahur yemeği yemişler. Sahûr yemeğini bitirdikleri zaman Allah’ın Peygamberi namaza kalkınca hep beraber namazı kılmışlar. Ebû Katâde dedi ki: Ben Enes’e: Sahur yemeklerinden ayrılmaları ile sabah namazına girmeleri arasında ne kadar zaman olmuş? diye sordum. Kişinin elli âyet okuyacağı zaman kadar, dedi.

54- Ebû Hazım, Sehl ibn Sa’d(R)’den işitmiştir. O şöyle diyordu: Ailem içinde sahur yemeğini yerdim de sonra sabah namazını Rasûlullah ile beraber kılmayı yetiştirebilmem için bana sür’atli davranış olurdu (yânî, evimden çıkmakta acele ederdim).

55- İbn Şihâb şöyle demiştir: Bana Zubeyr’in oğlu Urve haber verdi. Ona da Âişe haber verip şöyle demiştir: Mü’mine kadınlar Rasûlullah ile beraber sabah namazında örtülerine örtünerek hâzır bulunurlar, sonra namazı yerine getirdikleri zaman evlerine dönerlerdi de daha henüz ortalık alaca karanlık olduğundan dolayı onları kimse tanımazdı.