Mescidde erkeklerin uyuması

86- Bana Nâfi’ tahdîs edip şöyle dedi: Bana Abdullah ibn Umer; kendisi, bekâr, karısı yok bir genç iken Peygamber’in mescidi içinde uyur olduğunu haber verdi.

87- Sehl ibn Sa’d (R) şöyle demiştir: Rasûlullah (S), (kızı) Fâtıma’nın evine geldi, Alî’yi evde bulamadı. Bunun üzerine Fâtıma’ya: “Amucanın oğlu nerede?” diye sordu. Fâtıma: Aramızda birşey oldu da darılıştık. Bundan dolayı dışarı çıktı ve gündüz uykusunu benim yanımda uyumadı, dedi. Rasûlullah bir insana: “Bak, nerede?” buyurdu. O adam (gidip) geldi ve: Yâ Rasûlallah, o, mescidde uyuyor, dedi. Rasûlullah gitti, baktı ki Alî yan tarafına yatmış, ridâsı bir yanından sıyrılmış, vücûdu toprağa bulanmış hâldedir. Rasûlullah: ” Yâ Ebâ Turâb kalk, yâ Ebâ Turâb kalk” diye diye toprağı Alî’nin bedeninden silmeğe başladı.

88- Ebû Hureyre (R) şöyle demiştir: “Ben Ashâbu Suffe’den yetmiş zât gördüm. İçlerinde ridâsı (yânî belinden yukarısını örtecek ihramı) olan bir tek kimse yoktu. Ya izâr (yânî fûta) bağlar, yâhud boyunlarına bağladıkları bir kisâ giyerlerdi ki, kiminin bacaklarının yansına, kiminin de topuklarına ancak varabiliyordu. Herbi-ri namazda avret yerinin görülmesini istemediği için giydiğini eli ile toplardı”