Sıcağın şiddetli vaktinde öğle namazını serinliğe bırakmak

12- Salih ibn Keysân şöyle dedi: Bize el-A’rac Abdurrahmân ve ondan başkası, Ebû Hureyre’den tahdîs etti. (Salih ibn Keysân dedi ki:) Ve yine Abdullah ibn Umer’in himayesinde bulunan Nâfi’, Abdullah ibn Umer’den tahdîs etti. Ebû Hureyre ile İbn Umer, bu râvîlerden her birine Rasûllulah’tan tahdîs etmişlerdir. Rasûlul-lah (S) şöyle buyurdu: “Sıcak şiddetlendiği vakitte namazı serinliğe bırakınız. Çünkü sıcağın şiddeti cehennemin kaynamasındandır”.

13- Ebû Zerr (R) şöyle demiştir: Peygamber’in müezzini öğle namazı ezanını, okumağa davrandı. Peygamber (S) hemen: “Serinliği bekle, seriniği bekle!” buyurdu. Yâhud da: “Bekle, bekle!” buyurdu. Ve yine Peygamber: “Sıcağın şiddeti, cehennemin kaynamasındandır. Sıcak şiddetli olduğu zaman, (namazı serin vakte bırakıcılar olarak) namazdan geri durun, tâ tepelerin gölgelerini uzanmış gördüğünüz zamana kadar” buyurdu.

14- Bize Sufyân (ibn Uyeyne) tahdîs edip şöyle dedi: Biz bunu ez-Zuhrî’den ezberledik, o da Saîd ibnu’l-Müseyyeb’den; o da Ebû Hureyre’den. Peygamber (S) şöyle buyurmuştur: “Sıcak şiddetli olduğu zaman namazı serinliğe bırakın. Çünkü sıcağın şiddeti cehennemin kaynamasındandır. Cehennem ateşi Rabb’-ına şikâyet arzetti de: Yâ Rabb, bir kısmım bir kısmımı yedi (yânî ben beni yiyorum, izin ver) dedi. Allah da iki defa nefes almasına izin verdi. Nefesin biri kışın, diğeri yazın. İşte hissetmekte olduğunuz sıcağın en şiddetlisi ile soğuğun en şiddetlisi budur”.

15- Ebû Saîd şöyle demiştir: Rasûlullah (S): “Öğle namazını serinliğe bırakınız. Çüntyk sıcağın şiddeti, cehennemin kaynama-sındandır” buyurdu. Sufyân es-Sevrî, Yahya el-Kattân ve Ebû Avâne, Hafs ibn Gı-yâs’a mutâbaat ettiler.