Teyemmüm yüz ve iki el içindir

6- Bize Şu’be haber verdi. Bana Hakem, Zerr’den; o da Saîd ibn Abdirrahmân ibn Ebzâ’dan; o da babası Abdurrahmân ibn Ebzâ’dan haber verdi. Ammâr, bundan önce geçen Âdem’in Şu’-be’den olan rivâyetindeki metni söyledi. Haccâc dedi ki: Şu’be iki elini yere vurdu, sonra ellerini ağzına yaklaştırdı. Sonra yüzünü ve iki elini meshetti. Ve en-Nadr şöyle dedi: Bize Şu’be Hakem’den haber verdi. Hakem şöyle dedi: Ben Zerr’den işittim. O, Abdurrahmân ibn Ebzâ’nın oğlundan söylüyordu. Hakem şöyle dedi: Ben bunu
Abdurrahmân’in oğlundan işitmişimdir, o da babasından. Babası Abdurrahmân ibn Ebzâ şöyle demiştir: Ammâr: Temiz toprak müslümânın temizlik sebebidir, su yokluğunda temiz toprak ona kifayet eder, dedi.

7- Bize Şu’be, Hakem’den; o da Zerr’den; o da Abdurrahmân ibn Ebzâ’nm oğlundan; o da babasından tahdîs etti ki, o, Am-mâr, Umer’e: Biz seninle bir seviyede bulunduyduk, ikimiz de cünüb oldu idik,derkenUmer’in yanında hâzır bulunmuştur. Bu hadîste yakın ma’nâda olan “nefeha fihimâ” dedi.

8- Bize Şu’be, Hakem’den; o da Zerr’den; o da Abdurrahmân ibn Ebzâ’nm oğlundan; oda babası Abdurrahmân’dan haber verdi. Abdurrahmân şöyle dedi: Ammâr, Umer’e: Ben toprağa bulanmıştım. Müteakiben Peygamber’e geldim de O: “İki el ile beraber yüz sana kâfi gelir” buyurdu dedi. Bize Müslim (ibn İbrâhîm) tahdîs etti. Bize Şu’be, Hakem’den; o da Zerr’den; o da Abdurrah-mân’ın oğlundan; o da Abdurrahmân’dan tahdîs etti. O şöyle
demiştir:. Ben Umer’in yanında hâzır bulundum. Ammâr, Umer’e şöyle dedi… diyerek hadîsin tamâmım şevketti.

9- Bize Şu’be, Hakem’den; o da Zerr’den; o da Abdurrahmân ibn Ebzâ’nm oğlundan; o da babasından tahdîs etti. Abdurrahmân şöyle demiştir: Ammâr dedi ki: Müteakiben Peygamber (S) elini yere vurdu, (avucuyla) yüzünü ve ellerini meshetti.