Kamil imanın alameti ensar’ı sevmektir

10- Bana Abdullah ibnu Abdillah ibn Cebr haber verip şöyle dedi: Ben Enes’den işittim; Peygamber  şöyle buyurmuştur: “Kâmil îmânın alâmeti Ensâr’ı sevmek, münafıklığın alâmeti de Ensâr’a buğz etmektir”

11- Zuhrî şöyle dedi: Bana Ebû İdrîs Âizu’llah ibnu Abdillah  haber verdi ki, Ubâdetu’bnu’s-Sâmit ki, birinci Akabe gecesinde bey’at eden on iki nakîbin biri olmuş ve Bedir harbinde de hazır bulunmuş idi; şöyle demiştir: Rasûlullah  etrafında sahâbîlerinden bir cemâat mevcûd olduğu hâlde buyurdu ki:
“Allah’a (ibâdette) hiçbir şeyi ortak kılmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarınızı öldürmemek, kendiliğinizden uyduracağınız bir yalanla (kimseye) iftira etmemek, hiçbir ma’rûfta (iyi işte) isyan etmemek üzere bana bey’at (yânî benimle ahd) ediniz, içinizden sözünde duran olursa mükâfatı Allah’ın üzerindedir. Bu dediklerimden birini yapıp da ondan dolayı dünyâda cezalandırılırsa, bu ceza ona keffârettir. Bunlardan birini yapıp da yaptığı fiili Allah örterse, işi Allah’a kalır: İsterse onu afveder, isterse ona ceza verir”. Biz de bu şart üzere Peygamber’le bey’at ettik.