Mudarebe rabbü’l-mal’in emrine muhalefet etmesi

3384- Urve, yani İbn Ebi’I-Ca’d e ârikî’nin dediğine göre; Rasûlullah (s.a) kendisine, bir kurban veya koyun satın alması için bir dinar verdi. O da iki koyun satın alıp, birisini bir dinara sattı. Bir koyun ve bir dinarı Rasûlullah’a getirdi. Efendimiz (s.a) Urve’ye ticaretinin bereketli olması için dua etti. Artık o, toprak satın alsa kâr ederdi.

3385- Bize el-Hasen b. Sabbah haber verdi, bize Ebu’l-Münzir haber verdi, bize Hammâd b. Zeyd’in kardeşi Saîd b. Zeyd haber verdi. Bize, Ebû Lebîd’den Zübeyr b. el-Hırrît haber verdi, bize bu (önceki) haberi Urve el-Bârikî haber verdi, onun lafzı farklıdır.

3386- Hakîm b. Hizam (r.a)’dan rivayet edildiğine göre; Rasûlullah (s.a) onu, bir dinar ile kendisi için bir kurban almak üzere gönderdi. Hakîm bir dinara bir kurban aldı ve o kurbanı iki dinara sattı. Sonra da Rasûlullah (s.a) için bir dinara (başka) bir kurban satın aldı. Bir dinarı da Hz. Peygamber’e (s.a) getirdi. Efendimiz o parayı sadaka olarak verdi ve Hakîm’e ticaretinin bereketli olması için dua etti.