İmam mescide gelmiş olanlara namaz kıldırır mı?

61- Bize Hammâd ibn Zeyd, tahdîs edip şöyle dedi. Bize ez-Ziyâdî’nin arkadaşı olan Abdulhamîd tahdîs edip şöyle dedi: Ben Abdullah ibnu’I-Hâris’ten işittim, şöyle dedi: İbnu Abbâs (R) çamurlu bir günde bize hutbe îrâd etti. (Hutbe öncesi) müezzine “Hayyeale’s-salâtı”sözüne ulaştığında “es-satâtu fVr-nhâl( = Namaz evlerde kılınacak)” diye nida etmesini emretti. İnsanlar bu sözden hoşlanmamışlar gibi birbirine bakıştılar. Bunun üzerine İbn Abbâs: Sizler bunu beğenmemişe benziyorsunuz. Hâlbuki bunu Peygamber’i kasdederek-benden hayırlı olan Zât yapmıştır. Bu (yânî cumua namazı) kılınması lâzım ve vâcib bir şeydir. Ben ise sizleri (olduğunuz yerlerden çıkararak) günâha sokmak istemedim, dedi. Ve yine Hammâd’dan; o da Âsım’dan; o da Abdullah ibnu’I-Hâris’ten; o da îbn Abbâs’tan olmak üzere yukarıki hadîs tarzında rivayet etti. Şu kadar var ki, bu rivayette İbn Abbâs: Ben sizleri günâha sokmak istemedim, ki gelecektiniz ve dizlerinize kadar çamura batacaktınız, demiştir.

62- Bize Hişâm (ed-Destevâî), Yahya ibn Ebî Kesîr’den; o da Ebû Seleme’den olmak üzere tahdîs etti. O şöyle demiştir: Ben Ebû Saîd el-Hudrî’ye sordum da, o şöyle dedi: Bir bulut geldi, yağmur boşandı, hattâ mescidin tavanı aktı. Mescidin sakfı hurma dallarından idi. Namaz ikaame edildi. Ben Rasûlullah’ı su içinde ve çamur içinde secde ederken gördüm. Hattâ (namazdan bize döndüğünde) alnında çamur izini gördüm.

63- Bize Enes ibnu Şîrîn tahdîs edip şöyle dedi: Ben Enes (R)’ten işittim, şöyle diyordu: Ensâr’dan bir adam Peygamber’e hitaben: Ben seninle namaz kılmağa gelemiyorum, dedi. O zât şişman bir kimse idi. İşte o zât Peygamber için yemek pişirdi de Peygamber’i evine da’vet etti. Peygamber’e bir hasır yaydı ve hasırın kenarına su serpti. Peygamber o hasırın üzerinde iki rek’at namaz kıldırdı. Âlu Cârûd’dan bunu işiten bir kimse Enes’e: Peygamber (S) duhâ namazı kılar mıydı? diye sordu. O da: O günden başka onu kıldığını görmedim, dedi.