Mescidde ilim için halkalar teşkil etmek ve oturmak

117- İbn Umer (R) şöyle demiştir: Peygamber (S) minberde iken bir kimse: Gece namazı hakkında ne buyurursun? diye sordu. Peygamber: “İkişer ikişerdir. Sabah vaktinden endîşe ettiği zaman bir rek’at kılar ki, bu tek rek’at kılmış olduklarını tekleştirir” buyurdu. İbn Umer: Geceleyin namazınızın sonunu tek yapınız. Çünkü Peygamber (S) bunu emretmiştir, der idi.

118- İbn Umer (R) şöyle demiştir: Peygamber (S) hutbe yaparken bir kimse geldi de, gece namazı nasıldır? diye sordu. Peygamber: “İkişer ikişerdir. Sabahtan endîşe ettiğin zaman kılmış olduğun rek’atlan senin için tekleşiirecek olan bir tek rek’at kılıp vitr yap” buyurdu. el-Velîd ibn Kesîr şöyle dedi: Bana Abdullah’ın oğlu Ubeydul-lah tahdîs etti ki, onlara da İbn Umer şöyle tahdîsetmiştir: Peygamber mescid içinde iken bir kimse Peygamber’e nida etti…

119- Akîl ibn EbîTâlib’in himayesinde olan Ebû Murre, Ebû Vâkıd el-Leysî’den haber vermiştir. O şöyle demiştir: Rasûlul-Iah (S) mescidde iken karşıdan üç kişi geldi. İkisi Rasûlullah’a doğru yöneldi, birisi de gitti. O ikiden birisi halkada bir aralık gördü de oracıkta oturdu. Diğeri ise halkadakilerin arkasında oturdu. Diğer üçüncü kimse ise arkasına dönüp gitti. Rasûlullah (meşgul olduğu sözden) ayrılınca şöyle buyurdu: “Sizlere bu üç kişinin hâlini haber vereyim mi? Onların biri Allah’a sığındı, Allah da onu barındırdı. Diğeri (sıkıntı vermekten) utandı, Allah da ondan haya etti. Ötekisi ise (bu meclisten) yüz çevirdi, Allah da ondan yüz çevirdi.