Kadın fercinin ıslaklığından isabet eden şeyleri yıkamak

43- Yahya (ibn Ebî Kesîr) şöyle dedi: Bana Ebû Seleme haber verdi, ona da Atâ ibn Yesâr haber verdi. Ona da Zeyd ibn Hâlid el-Cuhenî haber verdi ki, kendisi Usmân ibn Affân (R)’a sorup: Erkek, karısı ile cinsî münâsebet yapıp da menî getirmediği zaman (ne yapmalıdır?) bana haber ver, demiş. Usmân: Namaz için abdest aldığı gibi abdest alır ve bacakları arasını yıkar, diye cevâb vermiş de: Ben bunu Rasûlullah’tan işittim, demiştir. Râvî Zeyd ibn Hâlid der ki: Ben bu mes’eleyi Alî ibn Ebî Tâ-lib’e, Zubeyr ibn Avvâm’a, Talha ibn Ubeydillah’a, Ubeyy ibn Ka’-b’a da sordum. Bunların hepsi, ben Zeyd’e böyle emrettiler.
Yahya (ibn Ebî Kesîr) şöyle dedi: Ve yine bana Ebû Seleme haber verdi. Ona da Urvetu’bnu’z-Zubeyr haber vermiştir. Ona da Ebû Eyyûb, kendisinin bunu Rasûlullah’tan-işittiğini haber vermiştir.

44- Hişâm şöyle demiştir: Bana babam Urve haber verip şöyle dedi: Bana Ebû Eyyûb haber verip şöyle dedi: Bana Ubeyy ibn Ka’b haber verdi ki, kendisi: Yâ Rasûlallah, erkek kadın ile cinsî münâsebet yapıp da menî indirmediği zaman (nasıl hareket etmelidir?) dedi. Rasûlullah: “Kendinden kadına dokunan şeyi (yânı zekerini) yıkar, sonra abdest alır v e n amaz k ılar” b uyurdu. E bû A bdillah B uhâri şöyle dedi: (Menî indirmeden de) yıkanmak (dînde) daha ihtiyat-h olandır. Bâbdaki bu hadîs ise (Şâri’den rivayet edilen iki
emrin) sonuncusudur. Biz bunu ancak sahâbîlerin (yıkanmanın vâcib olup olmaması hususundaki) ihtilâflarından dolayı beyân ettik.