Birinizin kabından köpek içtiği zaman o kabı yedi kere yıkasın

37- Ebû Hureyre (R) şöyle demiştir: Rasûlullah (S) şöyle buyurdu: “Birinizin kabından köpek (ağzını sokup bir şey) içtiği zaman o kabı yedi kere yıkasın”

38- Bize Abdurrahmân ibn Abdillah ibn Dînâr tahdîs edip şöyle dedi: Ben babam (Abdullah ibn
Dînâr)’dan işittim; o da Ebû Salih’ten; o da ebû Hureyre(R)’den ki, Peygamber (S) şöyle buyurmuştur: “Bir adam, susuzluktan dolayı nemli toprağı yemekte olan bir köpek gördü. Bu zât hemen kendi ayakkabısını çıkarıp onunla köpek için su avuçlamağa başladı. Nihayet köpeği suya kandırdı. Bundan dolayı Allah o kula sena edip, onu cennete girdirdi”. Ve Ahmed ibn Şebîb şöyle dedi: Bana babam (Şebîb), Yû-nus’tan; o da İbn Şihâb’dan tahdîs etti. O şöyle demiştir: Bana Hamza ibnu Abdillah, babası Abdullah ibn Umer’den tahdîs etti. O şöyle demiştir; Rasûlullah (S) zamanında köpekler (işer ve), mescidin içinde gider gelirdi de bundan dolayı (mescidi yıkamak için) hiç su serpmezlerdi.

39- Adiyy ibn Hatim (R) şöyle demiştir: Ben Peygamber(S)’e köpek avının hükmünü- sordum da o
şöyle buyurdu: “Sen öğretilmiş köpeğini salıverdin de o da avı öldürdüğü zaman, sen o avı ye. Köpek avı yediği zaman ise artık sen o avdan yeme. Çünkü köpek avı ancak kendi nefsi için tutmuştur”. Ben: Köpeğimi salıveriyorum da onunla beraber başka bir köpek daha buluyorum? dedim. Rasûlullah: “Bu hâlde yeme. Çünkü sen Besmeleyi ancak kendi köpeğinin üzerine çekmiştin, başka köpek üzerine Besmele çekmemiştin” buyurdu.