Şüphelerden Kaçınmak

3329- Nu’man b. Beşîr (r.anhuma)’dan rivayet edilmiştir; der ki: Rasûlullah (s.a)’ı şöyle buyururken duydum: “Şüphesiz helâl da bellidir, haram da bellidir. (Fakat)bunlar aramda (helâl mi, haram mı olduğu belli olmayan birtakım) şüpheli eyler vardır; ben bu konuda size bir misâl vereceğim(bu konuyu size lir misâlle anlatacağım): Şüphesiz Allah (c.c) (girilmesi yasak olan) bir koru kurmuştur. Biliniz ki, Allah’ın korusu haram kıldığı şeylerdir. Şüphesiz hayvanlarını korunun etrafında otlatan kişi, her an oraya dalabilir ve şüphesiz şüpheli şeylere dalan kişi de (harama)her an esaret edebilir.”

3330- İbrahim b. Musa er-Râzî, İsa’dan; İsa, Zekeriyya’dan, o da Âmir eşŞa’bruui Nu’man b. Beşîr’in şöyle dediğini rivayet etmiştir: Rasûlullah (s.a)’i söyle buyururken işittim: Aynen yukarıdaki hadis. (Bu rivayete göre) Şa’bî, Rasûlullah’ın şöyle buyurduğunu da söyledi: “Onlar (helâller ve haramlar) arasında şüpheli şeyler vardır, insanların çoğu onları bilmezler. Şüphelerden sakınan kişi, ırzını ve dinini kurtarmış demektir. Kim de şüpheli şeylere dalarsa harama dalmış olur.”

3331- Ebû Hureyre (r.a)’den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a) şöyle
buyurmuştur: “İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki, faiz yemeyen hiçbir kimse kalmayacaktır. Kişi, faiz yemese bile, kendisine onun buharından bulaşacaktır.” îbn îsa;”Onun tozundan ona bulaşacaktır” dedi.

3332- Âsim b. Küleyb babası vasıtasıyla Ensar’dan bir adamın şöyle dediğini rivayet etti: Rasûlullah (s.a) ile birlikte bir cenazeye çıktık. Onu, kabrin üzerinde, kabir kazan kişiye; “Ayaklarından tarafını genişlet, başının geleceği tarafı genişlet” diye emrederken gördüm. Hz. Peygamber (s.a), (kabirden) dönünce, kendisini bir kadının davetçisi karşıladı. Efendimiz de (davete) geldi. Yemek getirildi, Rasûlullah elini yemeğe uzattı sofradakiler de uzattılar ve yediler. Babalarımız Hz. Peygamber’e baktılar. O, lokmayı ağzında dolandırıyor (yutmuyor) du. “Sahibinin izni olmadan alınmış bir koyun eti buluyorum” buyurdu. Bunun üzerine kadına haber gönderildi. Kadın (gelip) şöyle dedi: Ya Rasûlaüah! Pen, Baki’a (benim için) bir koyun satın almak üzere (adam) gönderdim ama bulamadım. Bir koyun satın alan komşuma, koyunu parasıyla bana göndermesi için haber gönderdim, fakat adam (evde) bulunmadı. Bunun üzerine, onun hanımına (haber) gönderdim, o da koyunu bana gönderdi”. Hz. Peygamber (s.a): “Onu, esirlere yedir” buyurdu.